Koučink kněží a zasvěcených osob

Jsem přesvědčená, že v dnešní době musíme hledat další cesty, jak církev dále rozvíjet a budovat. Moje vize pro koučink v české katolické církvi je z velké části inspirována kanadským knězem Jamesem Mallonem, který je autorem knihy Proměna farnosti a který kulturu koučování doporučuje.

Kromě Kanady funguje koučink také například v německé či francouzské církvi. V Česku se koučink postupně rozvíjí zatím především v protestantských kruzích.

Na kněze, řeholníky i laiky ve vedoucích pozicích jsou v katolické církvi kladeny velké nároky. Schopnost efektivně vést je totiž při výkonu jejich práce nutná.

Mým snem je pomoci lidem dosáhnout svých vizí pomocí osobního přístupu, který bere v potaz jejich osobnost, situaci i povolání. 

Ačkoli já sama jsem katolička, v koučování se na katolickou církev neomezuji. S radostí vítám klienty i z jiných křesťanských církví a sborů.


Nejčastější témata:

  • pocity osamělosti a izolace

  • nespokojenost s denní rutinou

  • nefunkční vztahy s lidmi ve farnosti či společenství

  • přetížení a vyčerpání

  • obtížné řešení konfliktů

  • strach a pochyby ve výkonu služby

  • obtíže spojené s přeložením na nové místo

  • zdokonalení vedoucích schopností

Jak koučink probíhá?

  1. Úvodní sezení: uvedení do podoby koučinkových sezení, cenová nabídka a čas na rozmyšlenou
  2. Navázání spolupráce: setkání online/offline, dlouhodobá i jednorázová spolupráce (nejefektivnější je půlroční série 12 setkání)
  3. Stanovení plánu: formování vašich cílů a vytvoření konkrétní strategie k jejich dosažení
  4. Hlavní proces koučinku: kladení důležitých otázek, hledání odpovědí, zkoumání možností pokroku
  5. Závěr: zpětné hodnocení výsledků vaší práce a celkového posunu ve vašem životě

Rozdíl mezi koučinkem a duchovním doprovázením

Kouči a duchovní doprovázející mohou někdy využívat v práci s lidmi podobné metody. Profesionální koučink je více orientovaný na konkrétní cíl a způsob, jak ho dosáhnout. Koučink s duchovními tematy může souviset, ale ovlivňuje je pouze do té míry, do jaké toho je klient sám schopen.